Activator

Activator

Activator

De activator benvloedt de groei van de kaken, zodat de verhouding tussen boven- en onderkaak verbetert en de boven- en ondertanden en kiezen weer goed op elkaar gaan passen. De activator zorgt ervoor dat de kaakspieren sterker worden (spiertraining). Als de spieren sterk genoeg zijn geworden (net als bij een sporter die veel heeft getraind), zullen ze de onderkaak in de nieuwe, juiste stand houden. Pas dan kan de onderkaak echt gaan groeien door botaanmaak bij het kaakgewricht.

Informatie voor de drager van de activator

Wanneer moet de activator worden gedragen?

Deze beugel werkt alleen als hij goed wordt gedragen, liefst dag en nacht, maar minstens 14 tot 16 uur per etmaal. Meer mag natuurlijk ook. Tijdens de maaltijd mag je hem even uitlaten, net als bij sporten, gymnastiek, zwemmen, spreekbeurt, etc. Zorg ervoor dat je elke dag zoveel mogelijk dezelfde tijden aanhoudt en draag hem volgens een vast patroon. Dus niet de ene dag wel en de andere dag niet.

Wennen

Veel patiënten hebben in het begin last van meer speeksel, slissende spraak, een moe gevoel in de kauwspieren, eventueel spierpijn in de wangen en moeilijkheden met het praten. Deze klachten duren vaak minder dan een week en hoe beter je de activator draagt, des te sneller ze verdwijnen. Ook kan het voorkomen dat de activator tijdens het slapen uit de mond valt. Je mond is er nog niet aan gewend. Door de activator overdag veel in te hebben komt dit vanzelf goed.

Goed bijten in de activator

Een activator ligt min of meer los in de mond: hoe losser hij zit des te beter de werking. Omdat de activator los zit, word je gedwongen er in te bijten.

Gevoelige tanden

In het begin heb je wel eens last van gevoelige tanden. Dit duurt meestal maar enkele dagen. Hoe meer je de activator draagt, des te sneller het overgaat. Gevoelige tanden kan je ook krijgen als je de activator een tijdje slecht (dus te weinig) hebt gedragen. Draag de activator weer dag en nacht en na een aantal dagen is het weer over.

Strak zitten

De activator kan strak zitten omdat de orthodontisch specialist hem strak heeft gezet of omdat je de activator slecht of te weinig hebt gedragen. In beide gevallen moet je hem zoveel mogelijk dragen.

Zere plekjes

Als de activator op het tandvlees drukt, kunnen zere plekjes of blaren ontstaan. Bel dan naar de praktijk voor een extra afspraak, zodat er enige kunsthars van de activator kan worden afgeslepen.

De kiezen passen niet meer op elkaar

Wanneer je dichtbijt, doe je dat op een heel andere manier dan je gewend was. Ook het slikken en praten gaat anders. Met een vaste beugel wordt dit meestal in een later stadium weer helemaal kloppend gemaakt.

Schoonmaken

Maak de activator elke dag goed schoon met een tandenborstel. Als er een witte aanslag (tandsteen) op de activator zit, dan kan je hem af en toe reinigen met een lauwe oplossing van evenveel water en azijn. Laat de beugel daar ongeveer twee uur in liggen en poets de beugel daarna goed met een tandenborstel en tandpasta.

Een activator is niet bedoeld om er mee te "spelen". Dat is schadelijk voor je tanden en kiezen en leidt tot breuk van de kunsthars of van de draden. Wanneer je de activator niet draagt, zorg dan dat je hem goed opbergt op een vaste plaats en buiten het bereik van huisdieren houdt. Honden zijn er dol op! Doe de activator droog en schoon in het meegegeven beugeldoosje. Bewaar de activator niet in een bakje met water.

Meer informatie over beugels

Wil je meer informatie of heb je advies nodig? Neem dan contact met ons op.