Verzekering en vergoeding

Verzekering en vergoeding

Laat u door uw zorgverzekeraar informeren over de vergoeding van een orthodontische behandeling. Nagenoeg alle orthodontische behandelingen (rond de 98%) worden namelijk niet door de basisverzekering vergoed, maar door de aanvullende verzekering (categorie A).

De hoogte van de vergoeding kunt u vinden in de polisvoorwaarden van uw aanvullende verzekering. Wanneer u vragen over de vergoeding heeft, is het verstandig contact op te nemen met uw (tussenpersoon van de) zorgverzekeraar. Patiënten met schisis (lip-, kaak- en/of gehemelspleten) krijgen altijd een vergoeding uit de basisverzekering (categorie C). Een zeer beperkt aantal zeer ernstige afwijkingen die vergelijkbaar zijn met schisis, krijgen na een machtiging ook de volledige vergoeding (categorie B). Indien de patiënt daarvoor in aanmerking komt, dan wordt de machtiging categorie B of C door de orthodontist aangevraagd.

Orthodontisten kunnen bij zorgverzekeraar DSW een contract afsluiten en vervolgens code F911A (inkopen op uitkomst orthodontie, tarief € 2.191,37, zie het NZa document pagina 21) declareren bij de DSW verzekerde. Deze code betekent dat voor één bedrag de gehele orthodontische behandeling wordt uitgevoerd voor een patiënt tot 18 jaar met garantie op uitkomst voor een periode van 5 jaar. Orthodontiepraktijk Westland heeft besloten om geen contract met DSW af te sluiten. Bij Orthodontiepraktijk Westland liggen de kosten voor een orthodontische behandeling in ongeveer 90% van de gevallen tussen de 1000 en 2000 euro. Het is dus voor patiënten alleen maar interessant om een zorgverlener te zoeken met een contract bij DSW als zeker is dat de behandeling zeer intensief en uitgebreid is en ook langer dan drie jaar gaat duren voor het 18e jaar. In alle andere gevallen betaalt de patiënt teveel voor de orthodontische behandeling. Want zelfs indien de DSW verzekerde een Top aanvullende verzekering heeft, dan moet 25% van de kosten voor de orthodontische behandeling zelf worden betaald.

Meer informatie over behandelingskosten

Wilt u meer informatie of heeft u advies nodig, neem dan contact met ons op.