Vragen

Vragen

Belangrijke mededeling:

Per 01 juni 2021 is de praktijk overgenomen door dr. T.G.A. Krajenbrink, orthodontist. Dit brengt veranderingen met zich mee. NIEUW is de facturatie, deze wordt verzorgd door Netpoint Factoring. U ontvangt van Netpoint Factoring een e-mail met instructies. De factuur dient aan Netpoint Factoring te worden overgemaakt. Mocht u vragen over de factuur hebben, verzoeken wij u vriendelijk contact op te nemen met Netpoint Factoring, tel: 0416-541509.

Moet je een verwijsbrief van de tandarts hebben?

Nee, een verwijsbrief is niet persé nodig. De tandarts beoordeelt bij de periodieke controle of het verstandig is om voor een consult of behandeling naar een orthodontist te gaan. Hij geeft dan meestal een verwijsbrief mee. Anderzijds zien ouders zelf al vaak dat er iets aan de hand is met het gebit van hun kind en nemen uit henzelf al contact met ons op.

Wat is een Damon beugel en waarom wordt dit een slimme beugel genoemd?

De Damon beugel bestaat uit zelfligerende slotjes (brackets) en een bepaald type draden. De techniek kent een aantal fanatieke volgelingen. Echter, tanden begrijpen niet met welke type slotjes ze worden verplaatst. Het gaat er veel meer om met welke krachten en in welke volgorde er wordt behandeld. De ontwikkelaar van de Damon vaste apparatuur claimt vele positieve eigenschappen, maar de claims worden veelal niet ondersteund door goed wetenschappelijk onderzoek. De marketing ("het is een slimme beugel") speelt een grotere rol dan het wetenschappelijk bewijs. Kortom, ons motto is: geen slimme beugel, maar een slimme en betrokken orthodontist maakt het verschil.

Is het verstandig om al voor het tiende jaar te beginnen met een beugel?

Nee, meestal niet. Een aantal orthodontisten begint al heel vroeg met een correctie van de kaakstand met behulp van uitneembare apparatuur, wacht vervolgens een tijd en behandelt tegen het einde van de gebitswisseling alsnog met volledig vaste apparatuur. Uit wetenschappelijk onderzoek is niet gebleken dat dit efficiënter is dan een aaneengesloten behandeling, die pas tussen het elfde en twaalfde jaar begint. De grootste nadelen zijn meestal een verlengde behandelduur (er is in de tussentijd tijdens de verdere lichaamsgroei een verlies opgetreden van het eerste resultaat) en de hogere kosten.

Bestaat er nog iets anders dan een beugel met slotjes of vaste orthodontische apparatuur?

Elke orthodontische afwijking heeft zijn eigen aanpak en behandeling nodig. Er bestaat niet één oplossing voor elk orthodontisch probleem. Juist in het Westland komen veel afwijkingen voor met een grote overbeet. Een aantal van deze grote overbeten kan worden behandeld met het in de rij zetten van de boven- en ondertanden. Maar dat lukt niet indien de overbeet en dus de onregelmatige stand van de tanden wordt veroorzaakt door een afwijkende schedel- en kaakvorm. In die gevallen is vaak een headgear (buitenbeugel) of een activator (blokbeugel) nodig tijdens het eerste deel van de behandeling.

Waarom moeten er soms kiezen worden getrokken voor een beugelbehandeling?

Vaak moet de orthodontist ruimte maken om scheve tanden met een beugel recht te kunnen zetten. In veel gevallen kan dat met behulp van een beugel. Maar soms kan er met een beugel niet genoeg ruimte worden gemaakt, bijvoorbeeld bij te brede tanden of veel te kleine tandbogen. In dat geval kan de orthodontist vaak nog wel voldoende ruimte maken door kiezen te laten trekken. Aan de hand van gebitsmodellen en röntgenfoto's beoordeelt de orthodontist of het echt noodzakelijk is om kiezen te trekken en zo ja welke dan het best getrokken kunnen worden. Bij de uitleg van het behandelplan krijg je een verwijzing mee voor je eigen tandarts.

Tot welke leeftijd is een beugelbehandeling nog mogelijk?

In principe kunnen beugelbehandelingen tot elke leeftijd worden gedaan. Ook bij volwassenen is het heel goed mogelijk om het gebit met beugels recht te zetten. Wel is het zo dat de kwaliteit van gebit, tandvlees en kaakbot voldoende goed moet zijn voor een orthodontische behandeling. Bovendien kan soms een afwijkende stand van de kaken bij volwassenen niet met alleen beugels worden gecorrigeerd. Volwassenen groeien namelijk niet meer. De afwijkende kaakstand moet dan door de kaakchirurg operatief worden gecorrigeerd (osteotomie).

Als je een beugel van de orthodontist hebt, moet je dan nog naar je eigen tandarts?

Ja. Het is zelfs heel belangrijk dat je tijdens de beugelbehandeling bij je eigen tandarts onder controle blijft. De orthodontist kijkt iedere afspraak naar de tanden om te zien of de beugelbehandeling goed gaat. Hij stelt de beugel ook steeds bij. Maar de orthodontist let niet speciaal op gaatjes. Daarvoor moet je bij de tandarts onder controle blijven!

Kun je met met een beugel gewoon je tanden poetsen ?

Je kunt gewoon je tanden poetsen. Het is zelfs belangrijk dat je extra veel aandacht besteedt aan het poetsen van je tanden, kiezen en je beugel. Het is bij sommige beugels wel moeilijker om het goed te doen. In dat geval kun je gebruikmaken van speciale tandenborstels. Daarover krijg je handige tips als je de beugel krijgt.

Kun je met een beugel alles eten?

Helaas kun je met een beugel niet alles eten. Zo zul je met je beugel in, dropjes, toffees en andere plakkerige dingen moeten laten staan. Neem ook liever geen kauwgom. De resten ervan gaan op je beugel vastzitten en die krijg je er heel lastig vanaf. Wees ook voorzichtig met cola of andere frisdrank. In de dranken zitten suikers. Die suikers veroorzaken tandplak. En door tandplak krijg je gaatjes. Met je beugel in je mond kun je tandplak lastig wegpoetsen.

Staat je vraag er niet tussen?

Wilt u meer informatie of heeft u advies nodig, neem dan contact met ons op.