Spoedgevallen

Spoedgevallen bij orthodontie in Westland

Een orthodontische behandeling kan soms onverwachte situaties met zich meebrengen, zoals een gebroken beugel of een losgeraakte draad. In deze gevallen is het belangrijk om snel te handelen en contact op te nemen met jouw orthodontist in Westland. Bij Orthodontiepraktijk Westland begrijpen we dat spoedgevallen zich op elk moment kunnen voordoen en daarom zijn we er om jou te helpen.

Wat is een spoedgeval?

De spoedgevallen kunnen verschillende situaties omvatten, waaronder:

 • Losgeraakte draad of band
 • Gebroken beugel
 • Beugel die in het tandvlees prikt
 • Onverwachte zwellingen of bloedingen in de mond

Als je te maken krijgt met een van deze situaties, neem dan onmiddellijk contact op met Orthodontiepraktijk Westland. Onze deskundige orthodontisten staan klaar om jou te helpen en jouw behandeling weer op de rails te krijgen.

Hoe kan Orthodontiepraktijk Westland helpen?

Bij Orthodontiepraktijk Westland nemen we spoedgevallen zeer serieus en streven we ernaar om onze patiënten zo snel mogelijk te helpen. Wanneer je contact met ons opneemt, zal onze orthodontist zo snel mogelijk een afspraak met jou inplannen om jouw probleem te verhelpen.

Verschillende beugels: slotjesbeugel

Pijn aan je beugel

Wanneer je net een beugel hebt, of je bent voor controle geweest dan kunnen je tanden de eerste dagen wat gevoelig zijn. Het is dan beter dat je niet te hard voedsel eet. Mochten je tanden en kiezen erg veel pijn doen, neem dan een paracetamol. Meestal 2 tot 3 dagen na de behandeling is je gebit aan de beugel gewend.

Mijn beugel prikt

Bedek het prikkende deel van de beugel met een bolletje wax of een stukje suikervrije kauwgom. Misschien is het ook mogelijk het draadje terug te buigen, zodat je er geen last meer van hebt. Blijf je lasthouden en heb je op korte termijn geen afspraak; Bel ons dan om te vragen of het nodig is om een afspraak te maken.

Draad gebroken

Bel ons altijd even tijdens onze openingstijden wanneer je een gebroken draad hebt. We zullen dan zo snel mogelijk een nieuwe afspraak maken om de draad te vervangen. Heb je last van de gebroken draad? Bedek het prikkende deel van de draad dan tijdelijk met een bolletje wax totdat wij je kunnen helpen.

Spalk is los

 • Doe voorzichtig met de losse spalk. Bel tijdens kantooruren naar de praktijk om een afspraak te maken. Wij helpen je graag om de spalk weer vast te zetten. Folder over Spalk los.
 • Als het spalkje uit de mond is gooi deze dan nooit weg, we kunnen deze opnieuw vastzetten, ook als de spalk verbogen is.
 • Als de spalkje kapot is maak een afspraak bij ons in de praktijk
 • Neem de modellen mee die wij hebben meegegeven bij het plaatsen van de spalkje.
 • Heb je al een afspraak voor een controle, neem dan altijd even contact op met de praktijk, zodat wij de tijdsduur van de afspraak aan kunnen passen.

Spalk is gebroken

Maak een afspraak met de praktijk om te kijken of het nodig is om een nieuwe spalk te laten maken. Bewaar de kapotte spalk goed en neem deze tijdens de afspraak mee. Zo kunnen wij zien wat de oorzaak is dat de spalk gebroken is, dit om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt. Loop er niet te lang mee rond want de tanden kunnen weer gaan verplaatsen en er kunnen spleetjes ontstaan.

Slotje los

Dek het losse slotje af met een bolletje witte wax of een bolletje suiker vrije kauwgom. Bevestig geen elastiekjes aan een kapotte slotje. Als het slotje helemaal los zit, dan mag je deze zelf voorzichtig verwijderen. Bewaar het slotje goed en neem het de volgende keer mee. Bel altijd even de praktijk ook al heb je een afspraak voor controle, om te melden dat er een slotje los is geraakt. Dan kunnen we de tijd van de afspraak aanpassen en kan het slotje direct worden vast gezet.

Kaken doen pijn

Doordat je kaken door de beugel in een andere stand komen te staan, bijvoorbeeld bij een activator,  kan het zijn dat je de eerste dagen spierpijn krijgt in je kaken. Dit kan soms aanvoelen als lichte hoofdpijn. Wanneer je erg veel last hebt, neem dan een paracetamol. Bij aanhoudende klachten langer dan enkele weken even contact opnemen met de Praktijk.

Ringetje om kies is los

Als je een buitenboord beugel draagt laat deze dan uit en maak zo snel mogelijk een afspraak. Als je last hebt van het ringetje, bedek het dan met een bolletje wax of een bolletje suikervrije kauwgom. Als het ringetje helemaal los zit, dan mag je deze zelf proberen voorzichtig te verwijderen. Bewaar het ringetje goed en neem deze mee als je een afspraak hebt.

Herbstbeugel los of kapot

 • De Herbstbeugel bestaat uit 4 banden die om de kiezen geplaatst worden (2 boven, 2 onder) deze banden zijn met elkaar verbonden door 2 telescoop armen. Gaat de telescoop arm los, dan kun je zelf (of iemand die handig is) deze verder losschroeven m.b.v. het meegeleverde inbus sleuteltje, of je kunt proberen het schroefje opnieuw vast te zetten met het sleuteltje, het schroefje kan nooit los in je mond vallen, het zit geborgd in de telscoop arm. Als je de telescoop arm losdraait zorg er dan voor dat je je kiezen op elkaar houdt, dan kan de telescooparm nooit in je mond vallen.
 • Lukt het niet dan bel je de praktijk en maak je een afspraak. Als het in het weekend gebeurt bel je de praktijk, je hoort via de tekst op het antwoordapparaat waar je terecht kunt voor hulp. Het nummer van de spoeddienst staat ook op onze website.
 • Neem het inbus sleuteltje altijd mee naar de spoeddienst!

Opbouw los

Is er een blauwe verhoging losgeraakt? Dit is niet zo erg, de andere verhoging doet nog gewoon zijn werk. Zijn beide verhogingen los? Zolang je de slotjes van je ondertanden niet raakt met je boventanden, is dit voor een paar dagen niet erg. Mocht je toch op je slotjes bijten, bel ons dan voor het maken van een nieuwe afspraak om de opbouw te vernieuwen.

Heb jij pijnklachten die niet kunnen wachten? Bij acute pijn of andere spoedgevallen tijdens openingstijden van onze praktijk, belt u de praktijk.

Buiten onze reguliere openingstijden en in het weekend (zaterdag en zondag) werken wij voor spoeddienst samen met Dental365. Voor alle pijnklachten en/of spoedgevallen die niet kunnen wachten tot de eerstvolgende werkdag, kunt u zich wenden tot Dental365 Den Haag op telefoonnummer : 070 – 204 0010