Vaste beugel

Vaste beugel

Vaste beugel

Deze beugel wordt ook wel de slotjes- of plaatjesbeugel genoemd. Deze beugel bestaat uit brackets die op de tanden worden geplakt waarin een flexibele draad wordt gezet die de scheve tanden in een rechte stand zet. De draad wordt vastgezet met gekleurde elastiekjes. De draad, die door de brackets loopt zorgt ervoor dat je tanden geleidelijk gaan verschuiven door kracht uit te oefenen op de tanden. Je tanden en kiezen komen door deze beugel iets losser in de kaak te staan waardoor ze langzaam verschoven kunnen worden.

Informatie voor de drager van de vaste beugel

Pijn

In het begin zal je best wel aan de vaste beugel moeten wennen. Omdat er een beetje kracht op je tanden en kiezen wordt uitgeoefend zullen zij de eerste paar dagen gevoelig zijn en wat losser in je kaak gaan staan. Schrik daar niet van, dat is het begin van het verplaatsen van de tanden en kiezen. Zodra de tanden beginnen te bewegen gaat de pijn weg.

Blaren

Het slijmvlies van je tong, wangen en lippen kan aanvankelijk wat gerriteerd raken. Het "scherpe gevoel" kun je wegnemen door wat witte was tegen de scherpe delen aan te brengen. Na verloop van enkele weken zal je geen last meer hebben, er vormt zich een eeltlaag?.

Breuk, losse brackets en los bandje

Een vaste beugel is vrij kwetsbaar. Het is van groot belang dat je hard dichtbijten vermijdt om te voorkomen dat de brackets loslaten van je tanden en om te voorkomen dat de tanden en kiezen overbelast raken (zeer schadelijk). Harde etenswaren (drop, noten, chocola, stokbrood, appels etc.) maar ook kauwgom kan veel schade aan de beugel veroorzaken. Snijd dus bijvoorbeeld een appel eerst in stukjes. Vaak kan je in het begin alleen op je voortanden dichtbijten; de kiezen komen dan niet op elkaar. Wees dan extra voorzichtig, na een paar weken is dit euvel voorbij. Mocht onverhoopt toch iets aan de beugel stuk gaan, wacht dan niet tot de volgende afspraak, maar bel meteen naar de praktijk om uit te leggen wat er aan de hand is. Vaak is het nodig om de apparatuur zo snel mogelijk te repareren. Tijdens de normale controle afspraak ontbreekt hiervoor vaak de tijd, zodat je alsnog een extra afspraak moet maken voor de reparatie.

Voorkom gaatjes, dus tandenpoetsen

Vaste apparatuur is niet schadelijk voor het glazuur mits veel aandacht wordt besteed aan het tandenpoetsen. Neem daarom na elke maaltijd de moeite om uitgebreid te poetsen, zoals wij het je hebben geleerd in de poetsles. Dus over elk plekje 10 keer heen en weer borstelen in de boven- en onderkaak, aan de binnen- en buitenkant en boven en onder de brackets. Vergeet ook niet je tandvlees mee te poetsen. Probeer een goede volgorde aan te houden, gebruik een gefluorideerde tandpasta en spoel na elke poetsbeurt krachtig. Indien de mondhygine onvoldoende is kunnen er gaatjes ontstaan, vooral rondom de brackets. Snoep, zoetigheid en frisdranken versnellen de vorming van gaatjes nog meer. Na de behandeling zal je lelijke witte en bruine vlekken op je tanden overhouden die nooit meer weggaan. Het uiteindelijke resultaat van de behandeling valt dan in duigen. Kijk daarom goed in de spiegel en let op of alles secuur schoon is gemaakt en of je tandvlees er gezond uitziet (je tandvlees mag niet bloeden). Vraag ons eventueel nog eens om advies voor het poetsen (mondhygine instructie) en poets met een soort tandenborstel, zoals je die van ons hebt meegekregen. Eventueel extra spoelen met fluoride houdende mondwater (ACT) is aan te raden (wel overleggen met je eigen tandarts en de orthodontisch specialist).

Het is heel belangrijk dat je alle tanden en kiezen nauwkeurig poetst, ook langs het tandvlees!

Meer informatie over beugels

Wil je meer informatie of heb je advies nodig? Neem dan contact met ons op.