Retentie beugel

Retentie beugel

Retentie beugel

Deze uitneembare beugel is een kunstharsplaat met enige metalen draden die zo gevormd zijn dat je gebit op een natuurlijke manier, dus met heel weinig kracht, kan wennen aan de nieuwe stand. Met deze plaat ga je heel voorzichtig afbouwen zonder dat de tanden en kiezen weer teruglopen. De tanden en kiezen staan na een orthodontische behandeling nog los in het kaakbot en moeten in deze nieuwe en goede stand weer vastgroeien. Het vastgroeien kan soms meerdere jaren duren. Hierin moeten ze begeleid worden met behulp van de beugel die je nu in de mond hebt.

Informatie voor de drager van de retentie beugel

Strak

Als de retentie beugel strak zit tegen de tanden, wil dat zeggen dat er nog veel restspanning is, oftewel er is tegendruk van de tanden. Dus zonder retentie beugel kan je je voorstellen dat de tanden weer gaan verplaatsen.

Los

Het is heel belangrijk dat deze beugel steeds losser gaat zitten. Hoe losser hoe beter. Want als de retentie beugel los blijft zitten wil dat zeggen dat de tanden en kiezen op de juiste plaats blijven staan. Er is geen tegendruk meer.

Het afbouwen gebeurt in de volgende stappen:

  1. Tot de volgende controle, meestal na zo'n acht tot vijftien weken, moet je de beugel dag en nacht blijven dragen. Je mag hem uitdoen bij eten, tanden poetsen en sporten. Het is heel belangrijk dat je hem ook 's nachts inhoudt. Als de retentie beugel lang strak blijft zitten, doe je waarschijnlijk iets niet goed of zijn de metalen draden misschien verbogen. Neem dan contact op met de praktijk.
  2. Tijdens de eerste nacontrole wordt de stand van de tanden en kiezen vergeleken met de gipsmodellen die zijn gemaakt toen de vaste apparatuur werd verwijderd. Meestal mag je in de periode tot de laatste nacontrole (zo'n 25 weken later) de plaat steeds minder gaan dragen. Het handigste is dat je hem eerst alleen thuis draagt, vervolgens 's avonds en 's nachts en tenslotte na weer een aantal weken alleen 's nachts. Ga alleen door met afbouwen als de beugel goed los blijft zitten. Indien blijkt bij de nacontrole dat de beugel nog te strak staat of de tanden toch zijn verplaatst, dan moet de beugel gedurende een langere tijd dag en nacht worden gedragen.
  3. Na de laatste nacontrole moet je de retentie beugel nog twee drie jaar 's nachts blijven dragen. Langer mag ook! Je kunt op een gegeven moment proberen de retentiebeugel om de nacht te dragen.
  4. Als de retentie beugel strakker gaat zitten wil dat zeggen dat de tanden en kiezen aan het bewegen zijn. Meestal willen ze weer terug naar de oude, verkeerde stand. Je moet hem dus weer een tijdje heel veel dragen en voorzichtiger afbouwen met langere tussenpozen.

Als de retentie beugel zo los gaat zitten dat je er last van krijgt, laat hem dan door de orthodontisch specialist bij de kiezen ietsje strakker zetten. Zorg ervoor dat je de beugel voorzichtig vastpakt zonder dat er iets verbuigt. Sommige patiënten hebben in het begin last van veel speeksel en slissen. In de regel duurt dit niet lang (n twee weken). Je kunt je beugel het beste met een tandenborstel en tandpasta schoonmaken. Als er een witte aanslag (tandsteen) op de beugel zit, dan kun je hem af en toe reinigen met een lauwe oplossing van evenveel water en azijn. Laat de beugel daar ongeveer twee uur in liggen en poets de beugel daarna goed met een tandenborstel en tandpasta. Wees altijd heel voorzichtig met je beugel, bewaar hem in het doosje en laat hem niet slingeren. Mocht de retentie plaat stuk gaan of erg strak gaan zitten, bel dan zo snel mogelijk naar de praktijk.

Meer informatie over beugels

Wil je meer informatie of heb je advies nodig? Neem dan contact met ons op.