Het plaatapparaat

Het plaatapparaat

Het plaatapparaat

Deze beugel bestaat uit een kunsthars verhemelteplaat waarin een aantal draaddelen is verankerd. Enkele van die draaddelen zorgen ervoor dat de beugel stevig rond je gebit blijft zitten (ankers). Andere draden hebben een verende werking en duwen met subtiele krachten tegen je tanden. De verende draden kunnen gemakkelijk verbuigen.

Informatie voor de drager van het plaatapparaat

Wennen; slissen, moeilijk kauwen en slikken, veel speeksel en loszitten

De eerste dagen zul je aan je nieuwe beugel moeten wennen. De beugel zit in het begin strak, maar al na een paar dagen voel je dat deze losser gaat zitten. Zodra je gebit reageert op de beugel, dus eraan begint te wennen, zal de beugel losser gaan zitten. Dit is normaal en hoort zo. In de regel duren deze klachten niet lang en horen bij het gewenningsproces. Na twee weken is het meestal helemaal over.

Pijn

Sommige patiënten hebben in het begin last van gevoelige tanden. Ook na het strak zetten kun je een beetje pijn in je tanden hebben. Door de beugel zoveel mogelijk in te houden zal dat sneller overgaan. Pijn in het tandvlees kan komen door niet goed genoeg poetsen of doordat de ankers in het tandvlees zitten (dit hoort eigenlijk zo). In beide gevallen toch doordragen en zo goed mogelijk poetsen ook over het tandvlees. Als je de beugel een tijdje slecht hebt gedragen zal deze natuurlijk strakker zitten. Draag hem dan weer dag en nacht en na een weekje is alles weer in orde. Neem anders contact op met de praktijk.

Slecht passen

Een beugel kan soms slecht passen door een melkkies die aan het wisselen is. Je moet die melkkies dan zelf eruit wiebelen of weg laten halen. Meestal komt het doordat je de beugel te weinig hebt gedragen: dus weer dag en nacht inhouden en na een tijdje zit de beugel weer goed. Blijft de beugel slecht passen, neem dan contact op met de praktijk.

Opbeet

De meeste plaatapparaten zijn voorzien van een opbeet, een verhoogd vlakje in de kunsthars direct achter de bovensnijtanden. Op de opbeet moet je zoveel mogelijk bijten: door de werking van de opbeet groeien de kiezen na verloop van tijd weer naar elkaar toe.

Beugel kapot

Mocht je plaatapparaat stuk gaan, bel dan zo snel mogelijk naar de praktijk. Met behulp van het gipsmodel waarop de beugel is gemaakt, zullen we het zo snel mogelijk laten repareren.

Belangrijk is dat je de volgende regels in acht neemt:

  • draag je plaatapparatuur altijd, behalve bij het tanden poetsen
  • poets direct na elke maaltijd je tanden en kiezen en ook de beugel met een tandenborstel en tandpasta
  • witte aanslag (tandsteen) op de beugel kun je het eenvoudigst verwijderen met een lauwe oplossing van evenveel water en azijn. Laat de beugel daar ongeveer twee uur in liggen en poets de beugel daarna goed met een tandenborstel en tandpasta
  • snoep zo min mogelijk, dus gebruik ook zo min mogelijk frisdrank
  • wees voorzichtig met je beugel
  • "spelen" met de beugel is schadelijk voor je gebit, de draden breken en de beugel gaat kapot

Meer informatie over beugels

Wil je meer informatie of heb je advies nodig? Neem dan contact met ons op.