C-C bar

C-C bar

C-C bar

De C-C bar is een metalen draadje dat achter de boven- en/of ondertanden wordt geplaatst. De C-C bar wordt aan de binnenzijde vastgeplakt met composiet (witte tandenlijm). Dit draadje zorgt ervoor dat de tanden mooi recht blijven staan, zonder dat hiervoor een aparte losse retentie beugel nodig is. De spanning die in de tanden zit wordt door de C-C bar opgevangen. Een C-C bar wordt ook wel "spalk" genoemd.

Informatie voor de drager van de c-c bar

Wennen

Het duurt een paar dagen, voordat je tong eraan gewend is. Het geeft geen irritatie aan de tong.

Onderhoud

Zorg ervoor dat je goed achter de tanden poetst. De ruimten tussen je tanden kan je schoonhouden met een tandenstoker. Laat bij elke halfjaarlijkse controle bij de tandarts ook je C-C bar controleren en laat tegelijk ook eventueel tandsteen verwijderen. Probeer geen harde dingen met de voortanden af te bijten.

Hoe lang nog?

Het advies is de C-C bar zo lang mogelijk te laten zitten. Hoe langer hoe beter. Zolang er geen problemen zijn moet je de C-C bar laten zitten. Met name de groei van je kaken en de ontwikkeling van je verstandskiezen kunnen invloed hebben op de stand van de tanden en kiezen.

Verstandskiezen

Verstandskiezen kunnen, als deze nog in ontwikkeling zijn, de tanden en kiezen van stand laten veranderen. Daarom is het belangrijk dat je het advies van de orthodontisch specialist opvolgt om ze eventueel te laten weghalen.

Loslaten van de C-C bar

Zoals alles in de mond aan slijtage onderhevig is, slijt ook de bevestiging van de C-C bar. De lijm kan op een gegeven moment loslaten, waardoor je voelt dat de C-C bar los zit. Neem dan direct contact op met de orthodontisch specialist of met je eigen tandarts en bespreek of je de C-C bar laat repareren (nieuw lijmlaagje) of laat weghalen. Loop dus niet lang door met een losse C-C bar.

Gaatjes

Gaatjes ontstaan zelden achter of tussen de ondertanden. Dit komt o.a. doordat de uitvoergangen van twee grote speekselklieren onder de tong basisch speeksel afscheiden, wat direct tegen de ondertanden aankomt. Het komt dus bijna nooit voor dat je door de C-C bar gaatjes krijgt in je ondertanden, zeker niet als je goed poetst.

C-C bar achter de boventanden

De kans op kapot bijten en op gaatjes is bij een C-C bar achter de boventanden groter.

Meer informatie over beugels

Wil je meer informatie of heb je advies nodig? Neem dan contact met ons op.